Coachen met paarden

Dansen met paarden?

Als mensen communiceren we voor 90% via onze lichaamstaal. We zijn ons echter niet altijd bewust van wat we precies zo communiceren. Omdat paarden meesters zijn in lichaamstaal, spiegelen zij ook wat bij ons onbewust leeft en ons tegenhoudt om te bereiken wat we echt willen. Ons lichaam liegt niet.

Het dansen met paarden is ons stokpaardje, een bijzondere oefening gebaseerd op het natuurlijke gedrag van paarden waarbij we leren :

  • onze eigen plek in te nemen. Wie zijn we en wat willen we echt?
  • de andere uit te nodigen en te verbinden met elkaar.
  • de aandacht te centeren en bewust aanwezig te zijn.

Hiermee onderscheidt Touché zich van andere vormen van equicoaching of coachen met paarden op de markt.

Paarden zijn kuddedieren die elkaar nodig hebben om te kunnen overleven. In een kudde heb je steeds een duidelijke rolverdeling en rangorde. Dat wil zeggen dat er 1 leider is en de rest volgt. De paarden staan steeds met elkaar in contact via subtiele lichaamstaal. Steeds alert, maar ook ontspannen. Klaar om op elk gegeven moment te kunnen reageren op het signaal van de leider.

In een kudde van 2, jij en het paard, ben jij de leider. Dat ben je voor je eigen veiligheid en dat van je paard. Want ben je met je paard op straat en komt er een gevaar bv. een tractor op de weg, dan wil je dat je paard goed naar je luistert.

Omdat het paard enkel communiceert via die subtiele lichaamstaal, zal hij ook steeds jouw lichaamstaal scannen en daarop reageren. Zo spiegelt hij wat jij communiceert via jouw lichaam.

Tot slot werken we in het coachen met paarden ervarings- en lichaamsgericht wat het het leren net zo beklijvend en effectief maakt.

The art of horsemanship

Bij Touché coachen we volgens de principes van ‘The art of horsemanship’ of de kunst van het natuurlijk paardrijden.

Deze kunstvorm bestudeert het natuurlijke gedrag van paarden in de natuur en houdt hier in het omgaan en werken met paarden zoveel mogelijk rekening mee.

Op deze manier kunnen we enorm veel van paarden leren. Hoe zij communiceren, samenwerken, zich organiseren enz.

Via de oefeningen die we doen, verwerven we niet alleen inzichten over onszelf, maar gaan we meteen ook aan de slag met het inoefenen van het nieuwe gewenste gedrag.

Vaardigheden die we hierbij leren zijn bv. authentiek en duidelijk communiceren, leiding geven, grenzen stellen, focussen en doorzetten, afstemmen op elkaar, ontspannen aanwezig zijn, zelfvertrouwen, … .

Zo wordt het coachen met paarden een veilige simulator omgeving voor bewustwording, persoonlijke groei en het aanleren van de juiste vaardigheden om te bereiken wat men wil.

Wil je met ons dansen?
Contacteer me dan snel voor een vrijblijvende gratis kennismaking of eerste afspraak.

P.s. Grote dankbaarheid en erkenning gaat uit naar mijn leraar en paardenman Jason Alexander Wauters van de Escuela Del Equilibro Natural, bij wie ik mijn opleiding volgde en mezelf nog steeds verder blijf vervolmaken. De wijsheid van de paarden is eindeloos.

En geef nu toe: zelfontwikkeling was nog nooit zo leuk!

 

 

 

CONTACT

Voor vrijblijvend meer informatie, kan je me mailen of bellen: nancy@workingskills.be of 0032 (0) 478 44 75 25.