KernTalenten analyse

Ben jij een rasechte probleemoplosser die kickt op korte termijn resultaten of ben jij een strateeg die liever focust op het lange termijn doel? Ben jij een geboren project manager die houdt van afwisseling of eerder een expert die maar al te graag verder in de diepte duikt en graag anderen vooruit wil helpen met zijn/haar kennis?

De KernTalenten methode van CoreTalents is een wetenschappelijk onderbouwde analyse die zicht geeft op jouw aard, potentieel en intrinsieke motivatie.

De analyse geeft de verschillende ingrediënten weer voor een jobinhoud en werkomgeving die goed bij je past, je gelukkig maakt en je doet uitblinken in wat je doet.

Zo onderscheidt de analyse maar liefst 23 KernTalenten met telkens meerdere componenten in zich. Het KernTalent ‘functionele creativiteit’ heeft componenten zoals oog voor nuttige details, graag gaan voor korte termijn resultaten en houden van problemen oplossen en analyseren. Het KernTalent ‘structuur en tactiek’ heeft componenten zoals helicopterview, graag hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden, houden van middellange termijn resultaten.

De KernTalenten zijn altijd een én én verhaal. Alle KernTalenten en hun componenten hebben invloed op elkaar. Iemand kan energie halen uit sociale contacten én behoefte hebben om zich regelmatig alleen terug te trekken in zijn of haar eigen droomwereld.

Kan je 70% of meer van je sterke KernTalenten kwijt in je job, dan heb je die job die goed bij je past!

Dankzij deze verfijndheid is de methode erg geschikt voor verschillende doeleinden binnen een innovatief en duurzaam HR beleid zoals loopbaanbegeleiding of interne mobiliteit, rekruteringen, carrièreplanning, promotie, heroriëntering of re-integratie, maar denk bijvoorbeeld ook aan preventie burn-out en bore-out, een actueel thema.

Een KernTalenten analyse is eenmalig en kan een carrièrelang ingezet worden. Kortom, een goede investering voor zowel werknemer als werkgever.

De vragenlijst gaat terug naar het speelgoed waar men vroeger als kind graag mee speelde. De test is dus niet alleen interessant, maar ook nog eens leuk om te doen. Een lage drempel en een hoge return!

Enkele voorbeelden

Bore-out

Een werknemer werkt al 15 jaar in dezelfde job, maar komt steeds met minder zin werken. Dit in tegenstelling tot aan het begin van zijn carrière.

Na de analyse en het diepte-interview wordt duidelijk dat de medewerker reeds 15 jaar lang 80% van zijn tijd invult met een half KernTalent. Een half KernTalent is ok om in te zetten, maar drijft of stuurt niet. Kan je het KernTalent niet inzetten, dan zal je het ook niet missen. Het is leuk om af en toe tot regelmatig in te zetten, maar meer niet.
Daarnaast heeft de medewerker meerdere sterke KernTalenten die hij momenteel niet kan inzetten. Sterke KernTalenten sturen, drijven en geven energie. Je mist ze echt wanneer je ze niet kan inzetten in je job.

Kortom, heel wat potentieel gaat verloren en bovendien dreigt de medewerker in een bore-out terecht te komen.

Binnen de organisatie wordt nu gekeken naar een oplossing om deze medewerker op zijn volle potentieel in te zetten. Een win-win voor zowel de medewerker als de werkgever. Geëngageerde medewerkers brengen immers tot 150% van hun jaarlijks brutoloon meer op dan een modale werknemer.

Programmeur

Een ijzersterke programmeur wordt keer op keer gevraagd om meer verantwoordelijkheid op zich te nemen en een projectteam te leiden.

Omdat hij gedreven is en zijn werkgever tevreden wil stellen, doet hij wat hem gevraagd wordt en probeert hij deze opdrachten steeds tot een goed einde te brengen. Maar telkens hij voor dergelijke rol gevraagd wordt, voelt hij zichzelf afglijden. Hij durft hier met niemand over te praten gezien dit afwijkt van onze ‘norm’: als je ergens goed in bent, groei je door op de hiërarchische ladder. Uit analyse en diepte-interview blijkt dat hij op zijn best is in een programmeursrol waar hij kan werken binnen een team en volgens een ticketing systeem. Het liefst werkt hij gefocust aan moeilijke en complexe tickets. Hij blinkt uit in oog voor functionele details en wil zich het liefst van al specialiseren. Een rol als teamleader of coördinator ligt hem om verschillende redenen niet, een rol als technisch coach voor een meer junior profiel die zichzelf dezelfde standaarden oplegt wat betreft oog voor details, zou wel een mooie volgende carrièrestap kunnen zijn.

Onderneemster

Een dame runt haar eigen tuinbouwbedrijf en gaat gebukt onder de stijgende druk en onzekerheden die de sector vandaag de dag met zich meebrengt. Vele van haar collega’s gingen reeds failliet. Ze begint erg te twijfelen aan zichzelf en zoekt een oplossing om het hoofd boven het water te kunnen houden.

Wat is er voor mij weggelegd? Zit ik nog wel in de juiste job?  Kan ik dit wel?

De analyse en het diepte-interview brengt haar opnieuw in contact met haar talenten en drijfveren voor deze job. Haar zelfvertrouwen krijgt een boost en ze ziet nieuwe mogelijkheden voor haar bedrijf en zichzelf.

Later laat ze me weten dat haar bedrijf weer op volle toeren draait en opnieuw succesvol is!

CONTACT

Voor vrijblijvend meer informatie, kan je me mailen of bellen: nancy@workingskills.be of 0032 (0) 478 44 75 25.